Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tahran’da “Üstod Sadriddin Ayni Gecesi”

Tahran’da “Üstod Sadriddin Ayni Gecesi”
REKLAM ALANI
26.06.2024
A+
A-

Tahran’da “Üstod Sadriddin Ayni Gecesi”

.2024

Öncesi
Sonraki

 

 

 

18 Haziran 2024 tarihinde “Bukhoro” dergisinin girişimi ve İran’daki Tacikistan Büyükelçiliği işbirliğiyle İran Yazarlar Evi’nde “Üstod Sadriddin Ayni Gecesi” düzenlendi. Toplantının açılışı, Fars dünyasının en ünlü isimlerinden biri olan Sadriddin Ayni’nin İran’daki kişiliğinin ve eserlerinin tanınmasının önemine vurgu yapan “Bukhoro” dergisinin genel yayın yönetmeni Ali Dehbashi tarafından açıldı.

 

 

 

 

Tacikistan’ın İran Büyükelçisi Nizomiddin Zohidi, Sadriddin Ayni’nin kişiliğini Taciklerin manevi varlığının bir tezahürü ve Ustod’un mirası – Tacik halkının yirminci yüzyıldaki bilimsel, edebi ve kültürel başarılarının özü – olarak nitelendirdi ve rolünü vurguladı. Tacik tarihinin bu kader çağındaki insanların ulusal kimliğini, manevi mirasını ve kültürel değerlerini korumada Tacik milletinin bu büyük evladının büyük katkısı var.

“Ustod Sadriddin Ayni Gecesi”nin diğer konuşmacıları, İranlı akademisyenler Aliashrafi Shabestari, Masudi Irfoniyon, Orash Eronpur, Muhsin Farahbar’ın yanı sıra ünlü Tacik araştırmacı Abdulkholiq Nabavi (çevrimiçi formatta) Sadriddin Ayni’nin kişiliği ve çalışmalarının çeşitli yönleri hakkında konuştu. Tacikçe ve Fars edebiyatı ve kültürünün gelişimindeki olağanüstü rolü.

Etkinlik aynı zamanda İranlı bilim adamlarının iki yeni eserinin – “Ayni’nin Anılarına Dayalı Bukhoro’nun Sosyal Tarihi” (2 cilt, Ozito Hamadoni tarafından) ve Ustod Ayni’nin “Akhgari Inqilob” adlı kitabının (hazırlanan ve hazırlanan) yeni Farsça baskısının sunum töreniyle sona erdi. Orash Eronpur tarafından düzenlenmiştir).

 

 

 

 

Tacikistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medyadaki resmi sayfaları:

Facebook’tayız : www.facebook.com/mfa.tj​

Twitter’dayız : twitter.com/MOFA_Tajikistan​

Instagram’dayız : instagram.com/mfa_tjk​

İran

kaynak:https://mfa.tj/en/main/view/15253/night-of-ustod-sadriddin-ayni-in-tehran

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.