Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

SUDAN, TARİHÎ BEŞERİ KÜLTÜREL BAĞLARIN BULUNDUĞU KARDEŞ BİR ÜLKE

SUDAN, TARİHÎ BEŞERİ KÜLTÜREL BAĞLARIN BULUNDUĞU KARDEŞ BİR ÜLKE
REKLAM ALANI
13.08.2021
A+
A-

“Sudan halkının ve devletinin yanında olmaya, dayanışma içinde ilişkileri sürdürmeye kararlıyız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan’la birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Meşakkatli süreci, kardeş Sudan halkının ve devletinin yanında olarak kolaylaştırmaya ve bu şekilde geleceğe dayanışma içerisinde sürdürmekte kararlıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdülrahman El Burhan ile gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmelerin, iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan’ın Sudan’ın geçiş döneminde devlet başkanı düzeyinde bir ilki teşkil eden tarihî ziyaretinden büyük bir bahtiyarlık duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan ve heyetine “hoş geldiniz” dileklerini iletti.

“SUDAN, TARİHÎ BEŞERİ KÜLTÜREL BAĞLARIN BULUNDUĞU KARDEŞ BİR ÜLKE”

Tarihî ziyaretin Sudan-Türkiye kardeşliğinde yeni bir dönemin müjdecisi olduğuna inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan’ın şahsında tüm Sudanlıların hicri yılbaşını ve 14 Ağustos Sudan Silahlı Kuvvetler Günü’nü tebrik etti.

Sudan’ın tarihî beşeri kültürel bağların bulunduğu kardeş bir ülke olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Haksız bir şekilde yaptırımlara uğradığı dönemlerde bile tüm imkânlarımızla Sudan’ın yanında olduk. Sudan’ı başbakanlığım döneminde 2006 yılında ve cumhurbaşkanlığım döneminde 2017’de olmak üzere iki defa ziyaret ettim. Bu ziyaretler, aynı zamanda Türkiye’den başbakan ve cumhurbaşkanı seviyesinde Sudan’a düzenlenen ilk resmî ziyaretleri teşkil etmişti. Her iki ziyaretim sırasında da Sudan devleti ve halkı şahsıma, aileme ve heyetime büyük bir teveccüh ve misafirperverlik gösterdi. Sudan halkının milletimize olan derin muhabbetine pek çok kez şahitlik ettik.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılında Sudan’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında stratejik ortaklık seviyesini yükselterek iş birliğini kurumsallaştırdıklarını anımsattı. Bugün yaptıkları görüşmelerde ilişkileri bu açıdan tüm yönleriyle ayrıntılı şekilde ele aldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan’da 2019’dan bu yana kapsamlı ve önemli bir değişim süreci yaşandığını belirtti.

“SUDAN’IN ORTAYA KOYDUĞU BAŞARILARI MEMNUNİYETLE TAKİP EDİYORUZ”

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan’ın kritik bir dönemde zor bir sorumluluk üstlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Meşakkatli süreci, kardeş Sudan halkının ve devletinin yanında olarak kolaylaştırmaya ve bu şekilde geleceğe dayanışma içerisinde sürdürmekte kararlıyız. Anayasal bildiride kayıtlı taahhütlere uygun olarak aradan geçen süre zarfında kardeşim Burhan ve geçiş hükûmetinin liderliğinde Sudan önemli başarılara imza attı. Sudan’ın iktisadi ve ticari alanda son dönemde ortaya koyduğu başarıları da memnuniyetle takip ediyoruz. Uzun yıllar ciddi sıkıntılar yaşayan Sudan’ın birlik ve beraberlik içinde hak ettiği konuma geleceğine inanıyoruz. Sudan halkı, karşılaştığı zorlukların üstesinden gelecek güce, dirayete ve dayanışma ruhuna sahiptir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Bankası, Afrika Kalkınma Bankası ve Uluslararası Para Fonuna olan vadesi geçmiş borçların silinmesinden, Sudan bankalarının uluslararası bankacılık sistemlerine tekrar dâhil olmasından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Ziraat Katılım Bankası’nın geçen yıl Hartum’da kurumsal şube açtığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika kıtasındaki ilk Türk kamu bankası özelliğini taşıyan bankanın, karşılıklı bankacılık ve mali işlemlerin kolaylaştırılmasını sağladığını ifade etti.

Sudan ile ikili ilişkilerde ve üst düzeyli temaslarda son aylarda yakaladıkları ivmeyi ilerleyen dönemde de sürdüreceklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Nitekim bugün bu anlamda önemli kararlara imza attık. Yüksek Düzeyli Stratejik Ortaklık Konseyi altında görev yapan bakanlıklar arası komisyonlarımızın ve karma ekonomik komisyonun faaliyetlerini canlandırmaları hususunda mutabık kaldık. Özellikle enerji, madencilik, tarım, sağlık, finans, bankacılık, savunma sanayisi ve diğer tüm sahalarda iş birliğimizi ilerletme kararlılığımızı teyit ettik. Sudan’ın kalkınmasına ve altyapısının geliştirilmesine yönelik desteğimizi artırarak sürdüreceğiz. Sudan ile ortak geçmişimizin derin izlerini Darfur’daki Ali Dinar Sarayı’nda, Hartum’daki şaheser Mescid-i Kebir’de, Kızıldeniz’in incisi Sevakin’de görmek mümkündür. TİKA, Sevakin Adası’nda Şafi Camii, Hanefi Camii ve gümrük binası başta olmak üzere bu eserleri büyük bir ihtimamla restore etmektedir.”

SUDAN-ETİYOPYA GERİLİMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü toplantıda Burhan ile ikili konuların yanı sıra bölgesel meselelere dair görüş alışverişinde bulunduklarını da vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yıllarda Sudan dâhil Afrika Boynuzu bölgesi ülkeleriyle her alanda ilişkileri geliştirdiklerini vurgulayarak, “Burhan ile kardeş ve komşu iki ülke olan Sudan ve Etiyopya arasında son dönemde yaşanan gerilime ilişkin endişelerimizi de paylaştık. Bu konunun karşılıklı diyalog ve mutabakatla çözülmesinin önemine işaret ettim. Türkiye, önümüzdeki dönemde Sudan’ın yanında olmayı sürdürecektir. Kardeşim Burhan’ın da gayretleriyle inşallah Türkiye-Sudan dayanışması güçlenerek yoluna devam edecektir. Görüşmelerimizin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Değerli kardeşim Burhan ve heyetine bu tarihî ziyaretleri için teşekkür ediyorum” dedi.

SUDAN EGEMENLİK KONSEYİ BAŞKANI EL BURHAN: “TÜRKİYE HER DAİM SUDAN’IN YANINDA YER ALMIŞTIR”

İki ülke arasında köklü ve tarihî ilişkiler bulunduğunu belirten Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan, “Üzerimize düşen görev ise bunları muhafaza ederek daha ileriye ulaşmak” dedi.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan, “Türkiye her daim Sudan’ın yanında yer almıştır. Özellikle de Sudan’ın içinden geçmekte olduğu dönüşüm ve değişim sürecinde de Türkiye yanımızda olmuştur. İnşallah Türkiye ve Türkiye lideri gibi samimi dostlarımızın desteğiyle bu süreci de atlatacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan, Sudan’a uygulanan her türlü ablukanın ve yaptırımın kaldırılması için Türkiye’nin “Sudan’ın sesi” olduğunu vurgulayarak, “Özellikle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudanlıların da ifade ettiği gibi ‘güçlü başkan’ sloganlarıyla yanımızda yer aldı. Sudanlılar, Sudan halkı, gençleri ve tüm kesimleri bunu hiçbir şekilde unutmayacaktır” dedi.

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/128965/-sudan-halkinin-ve-devletinin-yaninda-olmaya-dayanisma-icinde-iliskileri-surdurmeye-kararliyiz-

REKLAM ALANI