Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Dakar Büyükelçiliği Kançılarya Binası’nın açılış törenine katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Dakar Büyükelçiliği Kançılarya Binası’nın açılış törenine katıldı
REKLAM ALANI
22.02.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Dakar Büyükelçiliği Kançılarya Binası’nın açılış törenine katıldı
22.02.2022

Resim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal’de Türkiye’nin Dakar Büyükelçiliği Kançılarya Binası’nın açılış törenine katılarak bir konuşma yaptı.

Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sözlerimin hemen başında her birinize Türkiye’deki kardeşlerinizin selam ve sevgilerini iletmek istiyorum. Dakar’daki Türk evine hepiniz hoş geldiniz” ifadelerini kullandı.

“SENEGAL VE DAKAR, BİZİM AFRİKA’YLA YENİDEN KUCAKLAŞMAMIZIN ADETA İLK ADRESİ OLDU”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki yıllık aranın ardından Senegal’e ziyarette bulunduğunu hatırlatarak, “Afrika ülkeleri içinde Senegal bizim için gerçekten müstesna bir konumda bulunuyor. Dakar Büyükelçiliğimiz 1960’lı yıllarda Afrika’da açtığımız ilk büyükelçiliklerimizden bir tanesidir. Yine, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA da Batı Afrika’daki ilk ofisini 2007’de Dakar’da açtı. Senegal ve Dakar, bizim Afrika’yla yeniden buluşmamızın, yeniden kucaklaşmamızın adeta ilk adresi oldu. İşte bugün bu güçlü tarihî, kültürel ve beşeri bağlarımızı bir adım daha öteye taşıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni kançılarya binasının Türkiye’ye ve Senegal halkına hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Konumuyla, fiziki şartlarıyla, mimarisiyle, müştemilatıyla Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışır bir eseri kazandırmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2016 yılındaki ziyareti sırasında burayla ilgili bir protokol imzalandığını ve bu protokol çerçevesinde Senegal Hükûmeti’nce 10 bin metrekarelik arsanın tahsis edildiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 11 Eylül 2020’deki Senegal ziyareti sırasında binanın temelinin atıldığını ve çalışmaların süratle yürütüldüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “1910 metrekarelik alanda kançılarya hizmet binaları ve 1546 metrekarelik alanda lojman inşaatı Türk firmalarınca, SUMMA ve Tosyalı olarak sağ olsun gerçekleştirildi. Afrika’da pek çok projeyi hayata geçiren SUMMA ve Tosyalı Holding’e büyükelçiliğimiz inşaatına verdikleri katkıdan ötürü şahsım, milletim adına tekrar teşekkür ediyorum. Emekleriyle, alın terleriyle bu güzel binanın inşasını rekor sürede gerçekleştiren mimarından, mühendisinden işçisine, tüm kardeşlerime de özellikle teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“SENEGAL İLE MÜNASEBETLERİMİZ MÜKEMMEL DÜZEYDE SEYREDİYOR”

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall başta olmak üzere, Dışişleri Bakanı Aissata Tall Sall ve Senegal makamlarına bu sürece sağladıkları destek dolayısıyla teşekkürlerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgesinde anahtar konumda bir ülke olan Senegal’le münasebetlerimiz mükemmel düzeyde seyrediyor” dedi.

İki ülke arasındaki iş birliğinin güçlü bir şekilde devam ettiğini ve Türk şirketlerinin başta inşaat sektörü olmak üzere Senegal’in altyapı ve kalkınmasına destek vermelerinden memnuniyet duyduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin ardından Senegal Cumhurbaşkanı Sall ve davetli diğer ülkelerin devlet başkanlarıyla Türk müteşebbislerince inşa edilen 50 bin kişilik Senegal Stadyumu’nun açılış törenine de iştirak edeceklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Büyükelçilik binamızı, yeri ve mimarisi itibarıyla Türk kültürünü ve köklü devlet geleneğimizi hakkıyla temsil eden bir yapı olarak görüyoruz. Dakar Büyükelçiliğimiz yeni binalarıyla dünyada örnek büyükelçilik binalarımızdan hamdolsun bir tanesi oldu. Burada vatandaşlarımız onur duyacakları bir büyükelçilik binasına kavuştular. Sizler için en iyi hizmeti vermeye, ülkemizin Senegal’deki mevcudiyetine ve tanıtımına önemli katkılar sağlamaya devam edecektir. Büyükelçiliğimizin kapıları, vatandaşlarımıza olduğu gibi Senegalli kardeşlerimize ve Senegal’de yaşayan herkese açıktır. Senegal’de yaşayan siz kardeşlerimizden tarihiyle büyük, değerleriyle büyük, vicdanıyla büyük bir devletin vatandaşı olduğunuzu bilerek hareket etmenizi bekliyoruz.”

Maarif Vakfı olarak 800’e yakın öğrencinin yetişmesine hizmet verdiklerini söyleyen ve görev yapan öğretmenlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güzel yavrularımızın da inşallah geleceğin Senegal’inde önemli görevler alacaklarına inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı tamamlanan binaların hayırlı olmasını dileyerek, açılışa iştirak edenlere teşekkürlerini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından Maarif Vakfı kurumlarında eğitim gören öğrenciler ve beraberindekilerle kurdele keserek Türkiye’nin Dakar Büyükelçiliği Kançılarya Binası’nın açılışını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükelçilik binasının iki ülke halklarına hayırlı olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurdele kesiminin ardından üzerinde, “Türkiye Cumhuriyeti Dakar Büyükelçiliği binası ve lojmanları 22 Şubat 2022 günü Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmış ve hizmete girmiştir” yazan tabela üzerindeki örtüyü kaldırdı ve binada incelemelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan kançılarya binasının bahçesine fidan dikerek, can suyu verdi.

Tüm Haberler

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/135750/cumhurbaskani-erdogan-turkiye-nin-dakar-buyukelciligi-kancilarya-binasi-nin-acilis-torenine-katildi

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI