Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Zenginler de ödüyor. Bölüm 2. Andrey Isaev’in makalesi

Zenginler de ödüyor. Bölüm 2. Andrey Isaev’in makalesi
REKLAM ALANI
19.06.2024
A+
A-

Zenginler de ödüyor. Bölüm 2. Andrey Isaev’in makalesi
19 Haziran 2024

Devlet Duması’ndaki Birleşik Rusya fraksiyonunun lider yardımcısının Rossiyskaya Gazeta’da yayınlanan makalesi
Halihazırda büyük ve orta ölçekli işletmelerin vergilendirilmesine ilişkin bir takım mevzuat değişiklikleri hazırlanmaktadır.

Bugün Rus şirketlerinin kârlılığının hızlı bir şekilde arttığına dikkat çekiyorum: geçen yıl bu rakam %35 artışla 33,3 trilyon rubleye ulaştı. Tabii bu kısmen toparlanma büyümesi, çünkü yaptırımlarla karşılaştığımız 2022’de yüzde 12’lik bir düşüş yaşandı. Ancak 2023 getirilerini beş yıl öncesiyle karşılaştırırsak 2,5 kat artış görüyoruz.

Aynı zamanda Rusya’da gelir vergisi sadece %20’dir. Bu, diğer gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında en düşük oranlardan biridir. Örneğin ABD’de gelir vergisi %21’dir ve bu sadece federal kısımdır; eyaletler de kendi ek vergilerini koyarlar. Çin, Hollanda, İran ve Arjantin’de gelir vergisi %25 olarak belirlendi. Avustralya’da – %30, Kanada’da – %38.

Mevcut şartlarda, Devletimizin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen ulusal hedeflere ulaşmak için ek fonlara ihtiyaç duyması durumunda, gelir vergisinin yüzde 25’e çıkarılması teklif ediliyor.

Bu artışı öneren Hükümet aynı zamanda bir takım telafi edici tedbirler de öngörmüştür.

İlk olarak ihracat kambiyo vergilerinin kaldırılması planlanıyor. Artık tüm ihracatçılar onlara işletme sermayelerinden ödeme yapıyor, böylece bu parayı üretim yatırımından uzaklaştırıyorlar. Bu vergilerin kaldırılması, dünya pazarında yerli malları tanıtan ve döviz kazancını Rusya bütçesine aktaran şirketlerin desteklenmesine yardımcı olacak.

İkinci olarak, offshore şirketlere para çekmeyen, Rusya ekonomisine yatırım yapanların teşvik edilmesi öneriliyor. Bugün zaten bölgesel yatırım vergisi indirimi uygulaması var: Bir işletme bölgesel bir yatırım programına katılırsa ve uygun sicile dahil edilirse, gelir vergisinden kesinti yapılır. Bu tür kesintilerin kalıcı hale getirilmesi ve buna ek olarak federal yatırım vergisi indirimi getirilmesi planlanıyor. Büyüklüğü, bu ödülü almaya hak kazanan sanayi ve işletmelerin listesi Hükümet tarafından ayrıca belirlenecektir.

Üçüncüsü, bilimsel araştırmalara ve yeni teknolojilerin tanıtımına para ayıran şirketlerin desteklenmesi öneriliyor. Artık araştırma veya geliştirme geliştirmeleri uygulanırken bunlara harcanan fonların 1,5 kat çarpıldığı ve ortaya çıkan tutarın vergi matrahından çıkarıldığı bir kural var. Bu katsayının ikiye çıkarılması planlanıyor. Sonuç olarak, daha ilerici endüstrilerin ve uygulamalı bilimin yaratılmasına para yatırmak önemli ölçüde daha karlı hale gelecektir.

Değişiklik yapılması gereken bir diğer vergi ise maden çıkarma vergisidir.

Maliye Bakanlığı’na göre, bugün ülkemizde maden çıkarma endüstrilerinin karlılığı, Rus işletmelerinin ortalama karlılığından 2-2,5 kat daha yüksek. Ayrıca yakın gelecekte demir cevheri ve mineral gübrelere olan talebin istikrarlı bir şekilde artacağı öngörülüyor, bu da uzman şirketlerin gelirlerinin artacağı anlamına geliyor. Bu son derece faydalı durumun sadece iş dünyasının çıkarları için değil, aynı zamanda bir bütün olarak toplumun çıkarları için kullanılması adil olurdu, çünkü madenlerin gerçek sahibi toplumdur. Bu kapsamda bütçeden çekilecek madencilik şirketlerine yönelik kira ödemelerinin artırılması öneriliyor. Hesaplamalarımıza göre, ödemeler artırıldıktan sonra bile ekonominin bu sektörünün karlılığı çok yüksek kalacak – yaklaşık %25, bu da ülkedeki ortalama karlılığın önemli ölçüde üzerinde.

Tüm bu vergi değişikliklerinin kabul edilmesi halinde, bütçeden elde edilen fonlar ulusal projelerin uygulanması ve çalışan emeklilerin emekli maaşlarının endekslenmesi de dahil olmak üzere sosyal ödemelerin yapılması için kullanılacak. Ayrıca, ek bütçe gelirleri altyapının geliştirilmesi ve yüksek teknolojili endüstrilerin desteklenmesi için kullanılacak ve bu da işin kendisi için gerekli olacak.

#Isaev
#RG
#madde
#mevzuat
#vergiler
Kamu resepsiyonu
Bir istek oluştur

kaynak:https://er.ru/activity/news/bogatye-tozhe-platyat-chast-2-statya-andreya-isaeva

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.