Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

HÜSEYİN KIRAN `DAN ’12 EYLÜL’ MESAJI

HÜSEYİN KIRAN `DAN  ’12 EYLÜL’ MESAJI
REKLAM ALANI
11.09.2021
A+
A-

KRN Group Otomotiv Sanayi Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Genç Girişimci iş Adamı Hüseyin Kıran, 12 Eylül 1980 darbesinin 41. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Kıran mesajında şu ifadelere yer verdi:

Demokrasimiz, 41 yıl önce bugün tarihinde en karanlık günlerinden birini yaşadı.

Türkiye’nin hızla kentlileştiği ve hızlı bir dönüşüm yaşadığı 70’li yıllarda, halk sağcı ve solcu olarak derin bir kamplaşma yaşadı. Farklı görüşlere karşı hoşgörüsüzlük ve tahammülsüzlük iç çatışmaları da beraberinde getirdi. Bu durumu fırsat olarak gören cuntacılar, 12 Eylül 1980 tarihinde ülke yönetimine el koydular. Türkiye Büyük Millet Meclisi lağvedildi. O tarihte yürürlükte olan 1961 Anayasası askıya alındı. Siyasi partiler kapatıldı ve liderlerine siyaset yasağı getirildi. 650 bin kişi gözaltına alındı, 1,683 bin kişi fişlendi, 50 kişi idam edildi, 171 kişi işkence altında öldürüldü.

Cuntacıların lideri Kenan Evren, 1982 Anayasası’nın oylandığı referandumda, çift sorulu tek tercihli pusula ile halkı kendisini Cumhurbaşkanı seçmek zorunda bırakmış ve 1989 yıla kadar ülkenin en üst makamında bulunmuştur. Bu dönemde siyaset, ekonomi, eğitim gibi alanlarda düzenlemeler yapılmış ve sendikal faaliyetler, adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü gibi konularda kısıtlamalara gidilmiştir. Dolayısıyla darbe nedeniyle demokrasimiz ağır bir yara almıştır.

12 Eylül sonrasında ortaya çıkan gerçekler, darbenin dış güçler tarafından desteklenen bir müdahale olduğunu ortaya koymuştur. Aynı şekilde yaşanan gelişmeler, yapay olarak oluşturulan kargaşa ortamına son verme bahanesiyle, toplum mühendisliği yapıldığını ve bunun da demokrasi ve cumhuriyet karşıtı oluşumların güçlendirdiğini göstermiştir.

Demokrasi dışı müdahaleler kimden gelirse gelsin, karşısındayız ve bundan sonra da darbelere karşı durmaya devam edeceğiz. Ülkemizin ilerlemesi ve gelişmesinin yegâne temeli demokrasidir. Çoğulculuk, laiklik ve hukuk devleti anlayışından hiçbir zaman ödün verilmemelidir. Demokrasimize sahip çıkmak, tüm yurttaşlarımız için büyük bir sorumluluktur.

Bu düşüncelerle özgürlük, demokrasi, cumhuriyetçilik, laiklik ve hukuk devleti anlayışının hâkim olduğu, ülkemizin gelişip güçlendiği güzel günleri hep beraber görebilmeyi diliyorum.

ABDULLAH YİĞİT- ANKARA

REKLAM ALANI